Kolač s jabukama
Tijesto
- 1 margarin
- 500 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr šećera
- 2 jaja
- Mlijeka po potrebi
Fil
- Naribane jabuke
- 2 vanilin šećera
- Šećera (količina po volji)
- Cimet, klinčić
Tijesto: Od svih sastojaka umijesiti prhko tijesto (ne pretvrdo) i ostaviti da malo odmori. Nakon odmaranja podijeliti na dva dijela i razvaljati. Prvu polovicu staviti u tepsiju.
Fil: Skuhati jabuke s navedenim namirnicama (namirnice regulirate po želji) i ostaviti da se ohlade te da višak tekućine ispari. Potom ih rasporediti po tijestu. Preostali drugi dio tijesta (gornja kora) stavti na jabuke i peći oko 200 stupnjeva dok ne porumeni. Posuti šećerom u prahu kad se ohladi.
Ako ne možete dočekati da ga probate i režete ga odmah vruće(kao i ja) , može vam se dogoditi da se malo raspadne, ali ništa ne brinite - i dalje je ukusan.
OPASKA: Ja sam pravila dvije verzije - obični (po receptu gore) te verziju u kojoj na jabuke ide skuhani puding od vanilije (0,5 l mlijeka + 1 puding + šećera po vlastitoj gramaži) i onda se izmrvi gornja kora po pudingu i stavi se u pećnicu na istu temperaturu.
Klasična verzija kolača s jabukama
Kolač s jabukama i pudingom